Järjestä oma tempaus

Onko sinulla kasassa kokonainen porukka innostuneita Älä osta mitään-päivän viettäjiä? Tulkaa joukolla esiin ja näyttäkää muillekin, että kulutuskriittisyys on parhaimmillaan huippuhauskaa!

Tälle sivulle on koottuna joitakin hyviksi ja hauskoiksi havaittuja tempauskonsepteja, joita voitte käyttää inspiraation lähteenä ja jatkokehitellä vapaasti. Myös uusia hyviä tempausideoita lisätään sivulle, jos niitä kantautuu tietoomme!

 

Ekologisempi lahjojen paketointipiste

Joulun alla kaupoissa näkyy usein erilaisten seurojen järjestämiä lahjojen paketointipisteitä. Lahjat paketoidaan näissä joulupaperiin, joka usein yhden käytön jälkeen heitetään roskiin.

Järjestäkää oma lahjojen paketointipiste, jossa lahjat paketoidaan lahjapaperin sijaan erilaisiin kierrätysmateriaaleihin kuten sanomalehtiin, vanhoihin kankaisiin, kierrätettyjen kirjojen sivuihin ym. Järjestäkää ajatustalkoot ja pohtikaa millaisia erilaisia kierrätettyjä materiaaleja paketointiin voi käyttä! Näin ihmisten näkevät, että lahjojen paketoinnille on olemassa myös erilaisia omaperäisiä ekologisia vaihtoehtoja. Piste voi toimia myös askartelupisteenä, jossa ihmiset saavat itse paketoida lahjansa teidän tuomiinne kierrätysmateriaaleihin.

Romukuusi

Jouluna ostetaan ja saadaan lahjaksi hurjat määrät elektroniikkaa. Vanha käyttökelpoinen laite muuttuu jätteeksi, kun uusi hienompi korvaa sen.

Koristelkaa joulukuusi elektroniikkaromulla tai tarpeettomilla tavaroilla ja pystytä se vaikkapa koulun tai kirjaston aulaan. Muista kysyä lupa pystytykseen! Laittakaa kuusen viereen kyltti, jossa kerrotaan kampanjasta ja ohjataan näille nettisivuille (www.alaosta.fi).

Lahjanvaihtobileet

Monen nurkissa lojuu turhia tavaroita, jotka voisivat olla jollekin toiselle hyödyllisiä. Järjestäkää yhteinen illanvietto, jonne jokainen saa tuoda omasta kodista ylimääräistä rompetta.

Kaveriporukan kiinnostuksen mukaan voitte laatia illalle jonkun teeman, esimerkiksi vaatteiden ja asusteiden vaihto tai ilta, jossa kukin voi suositella ja lainata toisille hyviä leffoja ja kirjoja. Katso täältä vinkit vaatteidenvaihtotapahtuman järjestämiseen!

Ekologisten jouluruokien kokkailuilta

Kokoa porukka ja järjestä ekologisempi jouluruokien kokkailuilta. Miettikää yhdessä vaihtoehtoisia reseptejä, joiden avulla jouluruuasta saisi ekologisempaa. Täältä voit löytää vinkkejä jouluisiin kasvisruokiin.

Kirjanvapautustempaus

Loistava tapa tehdä kaupunkiympäristöstä yllättävämpi ja kiinnostavampi paikka: Kootkaa yhteen tarpeettomia tai luettuja kirjoja ja käykää viemässä niitä erilaisiin julkisiin paikkoihin: asemille, kahviloihin, auloihin…

Varustakaa kirjat tarralla, jossa kerrotaan kyseessä olevan vapautettu kirja, jonka löytäjä saa vapaasti ottaa mukaansa ja lukea. Jos kotoanne ei löydy tarpeeksi vapautettavia kirjoja, käykää pyytämässä kirjoja esimerkiksi paikallisesta kierrätyskeskuksesta. Kurkkaa myös Bookcrossing-nettisivut!

Katuteatteri

Valmistakaa esitys, joka parodioi hektistä kulutusmaailmaa – mutta muistakaa, että kadulla tai torilla tapahtuva esitys vaatii hieman eri keinoja kuin teatterisali. Julkiset paikat ovat täynnä melua, autoja ja kiireisiä ihmisiä. Vuorosanoja ei huonon kuuluvuuden vuoksi kannata käyttää.

Kannattaa miettiä, miten esityksenne pomppaa esiin katukuvasta ja ylittää ympärillä olevat häiriötekijät – oletteko esimerkiksi muuta väkeä korkeammalla, tai onko porukkanne pukeutunut huomiota herättävästi.

Miettikää, miten esitystä vain vähän aikaa seuraamaan pysähtyneelle ihmiselle välittyisi heti kuva siitä, mistä on kysymys. On hyvä huomioida, että aktiivisin yleisö voi usein koostua humalaisista tai lapsista. Outoihin tilanteisiin kannattaa varautua ja ottaa mukaan reilusti huumorimieltä!

Flashmob

Flashmob on myös kadulla tai julkisessa tilassa tapahtuva performanssi, jonka tarkoitus on hätkähdyttää ja tuoda iloa ohikulkijoille. Flashmob-ryhmään voi kuulua suurikin joukko ihmisiä. He sopivat keskenään tietyn kellonajan tai merkin, jonka kuultuaan kaikki tekevät samanaikaisesti jotakin ennalta sovittua näyttävää, esimerkiksi jähmettyvät paikoilleen keskellä ihmisjoukkoa.

Yksi hyvä esimerkki flashmobista on Whirlmart, jossa kierretään ostoskeskusta tai kauppaa tyhjien kärryjen kanssa. Jos joku tulee kysymään mistä on kyse, voi aina sanoa että ei ole vielä löytänyt mitään ostamisen arvoista.

Joulupukki-toiminta

Pukeutukaa joulupukeiksi, jotka eivät kehotakaan ihmisiä ostamaan suurta lahjavuorta vaan antamaan tänä jouluna aineettomia lahjoja: yhdessäoloa, halauksia ja hyvää mieltä. Hauska tempaus on myös liikkua kahden pukin pareina kantaen kylttiä: Näetkö joulupukin kahtena? Kulutusjuhla on mennyt liian pitkälle!

Joulupukin vaatteita voi saada lainaksi erilaisilta järjestöiltä. Mm. urheiluseurat omistavat usein pukuja, samoin kuin teatteriryhmät ja vapaapalokuntalaiset. Kannattaa rohkeasti kysellä eri paikoista lainattavaa pukua, jotta saisi pidettyä budjetin tarpeeksi pienenä.

Koska joulupukki on tunnettu hahmo, kannattaa miettiä jo etukäteen, minkälaisia eleitä pukin odotetaan käyttävän. Ei ehkä kannata järkyttää lapsia toimimalla kovin radikaalisti pukkiasuissa.

Turhien ja ongelmallisten tavaroiden näyttely

Ideana on esitellä tavallisten kulutustarvikkeiden ikäviä taustoja ja kiinnittää kävijöiden huomio siihen, miten paljon turhaa tavaraa ostamme ja omistamme. Jokaisen ongelmallisen tavaran viereen laitetaan lappu, jossa kerrotaan hieman tavaran ongelmallisuudesta. Näyttelyn voi järjestää ulko- tai sisätilaan, mutta muistakaa kysyä lupa pöydän pystyttämiseen.

Esimerkkejä näyttelyyn sopivista turhista tavaroista: ripsentaivutin, puhallettava valokuvakehys, sähkötulppaanit, pikkusiskon 87. barbi, muovilusikka, tikkarinpyöritin jne…

Näyttelyn voi järjestää myös dyykatuista tavaroista. Näin voitte näyttää ihmisille, miten käyttökelpoista tavaraa tänä päivänä heitetään roskikseen ja painottaa kierrättämisen tärkeyttä.