Ideoita kouluopetukseen

1) Kulutuskriittinen joulukalenteri (kuvataide)

Vuonna 2013 Helsingin kuvataidelukion sarjakuvakurssilaiset kuvittivat alaosta.fi-sivulle oivaltavan kulutuskriittisen joulukalenterin. Tänä vuonna kouluissa voidaan tehdä omia joulukalentereita koristamaan vaikka koulujen omia verkkosivuja. Kuvista saa halutessaan jouluisia liittämällä aiheet joulukulutukseen, ja kuvien ideoiminen saa oppilaat pohtimaan suomalaisia kulutustottumuksia. Vuoden 2013 kuvamateriaalin ja taustoittavan tekstin voi ladata suunnitteluavuksi. Lataa tästä kansio 1 ja kansio 2.

 

2) Vastamainostyöpaja (kuvataide, väh. 1 h)

Vastamainos on mainosmainen juliste tai video, joka kommentoi parodian ja huumorin keinoin meitä ympäröivää mainosten tulvaa ja kulutuskulttuuria.

Ideoita ja inspiraatiota varten työpajaan tarvitaan lehtiä, joissa on paljon mainoksia. Vastamainoksen työstämistä varten kannattaa varata vähintään 30 minuuttia ja ideoiminen vie helposti yhtä pitkään. Opettajan kannattaa miettiä ennakkoon muutama idea, joita voi ehdottaa niille oppilaille, jotka eivät keksi itse omaa ideaa.

Katso Eetin laatima opas vastamainostyöpajan pitämiseen alakoulussa! Ideoita vastamainoksiin voi saada selaamalla Mainoskupla-kilpailun osallistujatöitä sekä Voima-lehden vastamainoksia. Voitte myös pystyttää koululle valmiin vastamainosnäyttelyn, jonka voi lainata Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukselta.

 

3) Omat kulutusvalinnat -työpaja (esim. äidinkielen tunnilla, 1-2 h, työvälineenä tietokone)

Omilla valinnoilla voi vaikuttaa. Tehdyt kulutuspäätökset ohjailevat tuottajamarkkinoita, sillä kulutustuotteista valmistetaan myyntiin varsinkin niitä, mitä kysytään ja ostetaan.

Voitte:
• pohtia eettisiä kulutusvalintoja ja suorittaa globaalin kuluttajan ajokortin Eettisen kaupan puolesta ry:n Globaalikuluttaja.fi -nettisivuilla
• pelata ympäristöaiheisia pelejä ja tehdä testejä, joita on koottu Luonto-Liiton Kulutus.fi -sivuille
• tutustua netissä toimiviin tavarankierrätyspalveluihin, kuten Kuinomaan

Nettisivuihin tutustumisen jälkeen ryhmä voidaan jakaa pieniin 2-3-hengen porukoihin, joissa suunnitellaan läpikäydyn aineiston innoittamana oma mielipide- tai blogikirjoitus, jossa mietitään omia kulutustottumuksia.

 

4) Vaatteiden korjaus- tai tuunaustyöpaja (käsityö, 1-2 h)

Vaatteita voi muodistaa monella tapaa, eikä uusia vaatteita aina tarvitse hankkia. Vanhoja vaatteita voi yhdistellä uusiksi tai paikata näyttävällä koristeella uudenveroiseksi. Hyviä ohjeita löytyy mm. Punomon sivuilta www.punomo.fi ja Kulutus.fi:n Pinterest-albumista.

Voitte myös pyytää osallistujia tuomaan kotoa rikkinäisiä vaatteita kuten reikäisiä sukkia tai napittomia paitoja ja pitää korjaustalkoot.

 

5) Aineettomien lahjojen paja (esim. välitunnilla toteutettavaksi, 10-30 min)

Aineettoman lahjan voi antaa kenelle vaan ja se ilahduttaa usein antajaansa ja saajaa enemmän kuin perinteinen tavaralahja.

Aineeton lahja voi olla vaikkapa:
• aamupala äidille
• siivouslahja mummolle
• auton imurointilahja isälle
• elokuvailta ystävän kanssa

Lahjan voi lähettää netissä tai toteuttaa itse tehtävälle kortille. Jos askartelette itse kortteja varaa tätä varten kyniä, kartonkia, saksia, liimaa ja aikakausilehtiä, joista voi leikata kuvia.

Ideoita lahjoiksi ja sähköisiä lahjakortteja saa sivustolta Annajotainmuuta.fi sekä alaosta.fi:n Aineettomat lahjat -sivulta.

 

6) Kulutuskriittisiä elokuvia (esim. englannin, biologian, maantieteen tai et:n tunnille)

Katsotaan yhdessä joku/joitain alla esitetyistä netistä löytyvistä elokuvista ja keskustellaan sen herättämistä ajatuksista. Osa elokuvista on englanniksi ja ne sopivat siksi hyvin myös englannin tunnin lisämateriaaliksi.

 

Sivulle kootut ideat ovat pääosin Tuumasta toimeen, globaalia ympäristökasvatusta toiminnallisesti -oppaasta. Koko oppaan voit ladata Maan ystävien sivuilta.

Älä osta mitään -päivän koulumateriaali on koottu yhteistyössä Kaupunkien ekotukitoiminnan, Ympäristökoulu Polun ja Eettisen kaupan puolesta ry:n kanssa.

 

KK_logo_ykpolku_taustatonEkotuki-logo-FI