Vinkit

Kulutus.fi-sivuston arkistoitu kokoelma kestävämmän arjen vinkeistä ja nikseistä.

Kasvissyönti säästää ilmastoa

Eläintuotanto kuormittaa valtavasti ympäristöä ja ilmastoa. Kasvissyöjäksi tai vegaaniksi ryhtyminen on ehkä tehokkain tapa, jolla pystyt yksilönä vaikuttamaan ympäristön hyvinvointiin. Jo lihankulutuksen vähentämisestä on hyötyä, mutta päätöksessä on helpointa pysyä, jos korvaa kaiken lihan ja maitotuotteet kasviperäisillä vaihtoehdoilla. Kasvisruokailu tulee myös monesti sekaruokavaliota edullisemmaksi. Netistä löytyy googlaamalla valtavasti maukkaita kasvisreseptejä!

Yllätysmunasta dippikotelo

Pääsiäismunan sisällä oleva muovinen pikku kotelo on loistava eväisiin kuuluvan kastikkeen kuljetuksessa. Salaatti pysyy freesimpänä, kun kastike lisätään vasta ruokaillessa. Kuljeta retkelle ketsuppi pääsiäismunayllätyksen kotelossa, niin voit dippailla siihen nuotiolla paistettuja soijanakkeja kätevästi ja sotkematta.

Hedelmät karkkipussiin

Ruokakaupassa kannattaa pitää mukana kestohedelmäpussia, jottei tarvitse käyttää kaupan muovisia hedelmäpusseja. Jos kestopussi unohtui kotiin, hae karkkiosastolta paperipussi ja punnitse hedelmät tai vihannekset siinä. Olen tehnyt niin usein, eikä kassalla ei ole kommentoitu mitenkään. Paperipussin voi hyödyntää myöhemmin kotona biojätteen pakkaamisessa.

Kiireetön suihkuhetki kauhan ja ämpärin kanssa

Veden säästön takia suihkussakäynnit olisi hyvä pitää mahdollisimman pikaisina. Jos et halua pesuhetkestä hektistä, hyödynnä vanhan ajan tapaa: täytä ämpäri tai vati vedellä ja kaada vettä päällesi kauhalla. Vedenkulutus voi vähentyä jopa viidesosaan siitä, mitä kuluu normaalisti suihkussa käydessä.

Tiskit koneeseen huuhtelematta

Nykyaikaiset tiskikoneet eivät vaadi, että astiat huuhdellaan ennen koneeseen laittamista. Käsin huuhteluun menee valtavasti vettä ja se on useimmiten turhaa. Huuhtelu voi jopa hämätä tiskikonetta ja huonontaa pesutulosta, sillä moni tiskikone mittaa astioiden likaisuutta ensimmäisen huuhteluveden perusteella ja säätää ohjelmaa sen mukaan.

Laskut suoraan koneelle

Tee verkkopankkisi kautta e-laskusopimus kaikkien niiden tahojen kanssa, jotka lähettävät sinulle säännöllisesti laskuja. Kotiin tulevan paperipostin määrä vähenee, ja säästät aikaa ja hermoja, kun ei tarvitse naputella viitenumeroita koneelle.

Kirjekuoret kauppalistoiksi

Leikkele kotiin saapuneiden postien kirjekuoret sopivan kokoisiksi lapuiksi ja käytä ne uudelleen kauppalistojen kirjoittamiseen tai muistilappuina. Säilytä lappuja paikassa, josta sellainen on helppo napata tarpeen tullen.

Vaihda riisi kotimaiseen

Riisin sijaan kannattaa suosia ruuanlaitossa kotimaisia vaihtoehtoja, esimerkiksi ohraa. Riisin viljelyyn kuluu hurjat määrät vettä ja sen kuljetuksesta syntyy päästöjä. Ohra sopii mm. risottoon ja pataruokiin, miksei myös vaikka sushiin!

Koti kirkkaammaksi

Onko kotona syksyn tullen harmittavan hämärää? Ennen kuin harkitset kirkkaampien lamppujen tai peräti uuden valaisimen hankkimista, pyyhi ensin pölyt vanhoista lampuista. Pölykerros heikentää valotehoa huomattavasti. Myös ikkunoiden pesu tuo kotiin lisää valoisuutta.

Ruuan pikajäähdytys parvekkeella

Jos juuri valmistetun ruuan jämät laittaa heti jääkaappiin, jääkaappi joutuu käyttämään ylimääräistä energiaa niiden jäähdyttämiseen. Vie mieluummin lämmin ruoka hetkeksi parvekkeelle jäähtymään ja laita vasta sitten jääkaappiin. Pikajäähdytys on varsinkin kylmillä säillä myös huoneenlämmössä jäähdyttämistä hygieenisempää.

Koko paperi käyttöön

Dyykkaa työpaikan tai koulun paperiroskiksesta vain toiselta puolelta käytetyt paperit ja käytä ne uudelleen muistilappuina tai suttupaperina. Jos nämä ”puoliksi käytetyt” paperit uhkaavat mennä sekaisin omien tärkeiden papereiden kanssa, voit jo dyykkausvaiheessa vetää ruksin paperin käytetyn puolen yli.

Jatkoaikaa kengille

Sadekelit paljastavat kenkien heikot kohdat – varpaat kastuvat, kun kenkä irvistää kärjestä. Kuluneille kengille voi antaa jatkoaikaa paikkailemalla niitä kenkäliimalla. Se ei ole mitään ekotavaraa, mutta vanhan korjaaminen kannattaa, jos kengät ovat muutamaa vuotokohtaa lukuun ottamatta vielä käyttökelpoiset!

Biojätteet kirjekuoreen

Muovipussinmalliset biojätepussit voivat aiheuttaa ongelmia jätelaitoksella, joten kerää kodin biojätteet mieluummin paperipussiin tai sanomalehdestä taiteltuun koppaan. Kotoa löytyy myös muita käteviä biojäteastioita: käytetyt kirjekuoret, jauho- ja sokeripussit ja kartonkipakkaukset (esim. kaurahiutaleiden). Maito- ja mehutölkit ovat sisältä pinnoitettuja, joten niitä ei saa käyttää tähän tarkoitukseen.

Leipä säilyy pakastamalla

Leipää ostaessa kannattaa osa leivästä laittaa pakastimeen. Näin leipää ei mene hukkaan, ja tuoreentuntuista pakastimesta sulatettua leipää on mukavampi syödäkin kuin päiviä vanhaa känttyä. Pakastamiseen kannattaa käyttää vanhoja leipäpusseja, jotka on huuhdeltu käytön jälkeen. Leipäpusseissa on helppo myös kuljettaa eväitä.

Pakastin sulaksi ja ruuat parvekkeelle

Jos pakastimesi sisäpinnat alkavat olla jäähileen tai huurteen peitossa, paukkupakkasten aikaan on hyvä sauma sulattaa pakastin. Katso neuvot sulatustoimenpiteeseen vaikkapa Marttojen sivuilta (www.martat.fi). Pakastimen pitäminen jäättömänä säästää sähköä, ja ruuat säilyvät hyvin sulatuksen ajan, kun viet ne parvekkeelle.

Käytetty kone uuden sijaan

Uutta kannettavaa tietokonetta hankkiessa kannattaa miettiä, kelpaisiko käytetty. Sellaista kannattaa harkita varsinkin, jos ei hermostu siitä, ettei koneen akku enää kestä pitkiä aikoja irti pistokkeesta ja on valmis ottamaan tärkeistä tiedostoista säännöllisesti varmuuskopioita kovalevyvaurioiden varalta. Tarjolla on firmoja, jotka myyvät ammattilaiskäytössä olleita tietokoneita kuluttajille, ja esimerkiksi Cimos antaa jopa takuun myymilleen läppäreille.

Steariinijämistä uusiokynttilöitä

Ota talteen joululta jääneet kynttilänpätkät, steariininjämät ja metalliset tuikkukupit ja -aihiot. Sulattamalla steariinin kattilassa liedellä ja kaatamalla sen tuikkukuppeihin saat aikaan uusia tuikkuja! Sulatuskattilan pohjalle jäävistä sydänlankapätkistä saa uusiotuikkuihin sydämet, kun ne pujottaa vanhojen tuikkujen pohjalle jääneisiin ”lantteihin”. Lantissa olevan pujotusreiän saa suurennettua vaikkapa naulan avulla.

Leipäpussit likaisessa työssä

Sotkuista ja vähemmän sorminäppäryyttä vaativaa työtä tehdessä käsiin voi pujottaa kumihanskojen sijaan pitkulaiset paahtoleipäpussit. Ne suojaavat käsiä esimerkiksi viemäriä puhdistaessa. Pusseilla voi tarvittaessa suojata myös jalat, mutta varo kompastumista!

Ekologista herkkua leivän päälle

Juustoja ja leikkeleitä ekologisempi maukas leiväntäyte on omatekoinen hummus, jossa on mukavasti proteiinia ja joka täyttää vatsaakin hyvin. Hummusta voi valmistaa muussaamalla keitettyjä papuja tai kikherneitä sekä yhden valkosipulinkynnen tilkkaan vettä. Mukaan voi laittaa lusikallisen oliiviöljyä ja tahini-seesamtahnaa sekä mausteita oman maun mukaan. Nam!

Kesäiset piknikmukit

Jugurttipurkeista saa kätevät ja kevyet kertakäyttömukit piknikille. Päällekäin pinottuna ne eivät vie laukusta tilaa ja piknikin jälkeen laukku on entistä kevyempi, kun mukit on jätetty puiston roskikseen. Oma muki on helppo tunnistaa purkin kuvioista, jos jugurtit ovat olleet eri lajeja!

Ekompaa pikaruokaa

Ruokakaapissa kannattaa pitää hyvää varastoa ruokaisia, nopeasti valmistettavia kuivatuotteita, kuten linssejä ja soijarouhetta sekä vaikkapa säilykepapuja. Kun palaa väsyneenä kotiin mökiltä tai reissusta, ei tarvitse raahautua heti kauppaan, kun kotoa löytyvät ainekset pikaiseen ”hätäruokaan”. Näin ei tule myöskään kiusausta poiketa asioimaan perinteisempiin pikaruokapaikkoihin!

Saippuat mukaan

Hotelleissa heitetään avatut pikku saippua- ja shampoopakkaukset roskiin asiakkaan vaihtuessa, vaikka tuotetta olisi vielä jäljellä. Jätteen ehkäisemiseksi matkaan kannattaa ottaa oma pikku nestesaippuapullo tai napata avattu saippua tai shampoopullo hotellihuoneesta kotiin loppuun käytettäväksi. Pikkupullo toimii uudelleentäytettynäkin hyvänä matkashampoona.

Valutusastia pavuille

Jos ostat fetajuustopakkauksen, joka on varustettu muovisella valutusläviköllä, älä heitä muovihäkkyrää roskiin – se nimittäin toimii mainiona papujen huuhteluastiana. Lävikköön mahtuu sopivasti tölkillinen säilykepapuja ja lävikön saa kiinnitettyä muovipakkauksen reunaan niin, että vesi valuu huuhdelluista pavuista rasian pohjalle.

Pää vaihtoon

Käytä vaihtopäitä esim. hammasharjoissa, tiski- ja wc-harjoissa. Monesti näitä saa jo  marketeistakin. Vähentää aika reilusti jätettä!

Hajuton biojäteastia

Biojätteen siisti säilytys: Pidä kannellinen biojäteastia jääkaapissa tai viileäkaapissa – säilyy pitkään jotta voit viedä täyden pussin kerrallaan, eikä hajusta asuntoa. Jos hajua tuntuu tulevan, pistä kaappiin mukaan kupillinen ruokasoodaa hajunviejäksi.

Omenat puikkoihin

Syksyn omenoista saa pienellä vaivalla kuivatettua herkullisia snackseja: leikkaa omput viipaleiksi, pyyhkäistä pinta kuivaksi ja seivästä renkaat neulepuikkoihin tai puisiin vartaisiin. Poista vanhasta viinilaatikosta liukukansi ja asettele vartaat laatikon päälle kuivumaan niin, että puikot saavat tukea kannen urasta. Ompuista tulee huoneenlämmössä viikossa kuivia, minkä jälkeen ne kannattaa säilyttää kuivassa ja viileässä.

Tyynynpäällisiä t-paidoista

Ompele vanhoista t-paidoista persoonallisia tyynynpäällisiä. Jos löydät kirppikseltä hienon t-paidan, joka on sinulle väärää kokoa, leikkaa siitä hihat pois ja ompele neliönmallinen tyynynpäällinen vaikkapa sohvaa koristamaan.

Lähimatkailu avartaa

Kesälomamatkalla kannattaa suunnata lähelle Pohjoismaihin julkisilla kulkuvälineillä: junalla, bussilla ja laivalla. Parasta on, jos pääsee majoittumaan paikallisten kaverien luona – säästyy sekä rahaa että hotelliasumisen kuluttamia luonnonvaroja.

 

Kodin koristeet suoraan luonnosta

Hae luonnosta erilaisia ”esineitä ja tavaroita” kotiin. Kaunista ja ilmaista!

VHS-nauhoista käsitöitä

Vanhojen VHS-kasettien nauhoista voi kutoa ja virkata mattoja, puunkantokasseja ja pussukoita.

Lapaselle pari

Onko talvi vienyt lapasesi mukanaan? Parittomalle lapaselle voi etsiä uutta kaveria esimerkiksi laittamalla omaksi Facebook-statukseksi: ”Wanted: vaaleansininen oikean käden lapanen”. Voi hyvin olla, että joku kavereistasi on hukannut lapasen juuri toisesta kädestä ja jäljelle jääneet muodostavat hyvän parin! Mikään ei estä myöskään käyttämästä eriparisia lapasia tai vaikka tuunaamaan niistä yhtenevät jollain hauskalla koristeella.

Kierrätetty joulukalenteri

Oletko jouluihmisiä? Tuntuuko, että joulun jälkeen käsillä on valtavasti jouluun liittyvää paperikrääsään pois heitettäväksi? Säästä ainakin joulukalenterit. Voit tehdä ensi jouluna vaihtarit kalentereista tykkäävän kaverin kanssa ja laittaa luukut vaikka sinitarralla kiinni, jos eivät muuten pysy. Seuraavalle vuodelle kelpaa vaikka oma vanha kalenteri, sillä tuskin enää muistat luukkujen sisältöä.

Kirpparilla ilman ostoksia

Jos mielesi tekee kovasti lähteä kesäpäivänä kirpputorille, mutta turhat ostokset  huolestuttavat (”tää on ihan kiva, otan tän kun ei muutakaan löytynyt”), kannattaa suunnata ulkoilmakirppikselle. Siellä ihana markkinatunnelma, iloisten ihmisten katseleminen ja lintujen viserrys antavat kaipaamasi nautinnon, eikä kirppiskäynti tunnu hukkareissulta vaikket tekisikään ostoksia.

Ruuanjämät käyttöön

Käytä ruoka-ainekset aina loppuun saakka, näin vähennät kompostiin menevän jätteen määrää ja säästät rahaa. Esimerkiksi juustonkannikka, josta ei saa enää höylätyksi siivuja, käy pilkottuna tai raastettuna ruuanlaittoon. Juustojämän voi myös sulattaa ja nauttia raclette-henkisenä herkkuna leivän päällä tai perunan kanssa.

Ekologiset kuukautissuojat

Kertakäyttöiset kuukautissiteet ja tamponit tuottavat vuosittain valtavan määrän jätettä. Niiden sijaan kannattaakin ostaa ekokaupoista saatavia kuukautiskuppeja tai kankaisia kestositeitä, jotka voi pestä ja käyttää uudelleen monta kertaa. Plussana iloisen värikkäät kestositeet piristävät päivää, puuvillainen pinta tuntuu hyvältä ihoa vasten eikä aiheuta allergiaa. Siteitä on helppo tehdä myös itse.

Hyvästit kertakäyttöisille kahvinsuodattimille

Käytetyt ohuet sukkahousut voi kierrättää kahvinsuodattimena. Housut toki kannattaa pestä, ennen kuin ne ottaa tositoimiin kahvinkeittimeen…

Kodin puhdistusaineita

Etikkaa voi käyttää kaikkien kodin pintojen puhdistukseen saippuoiden sijasta. Myös soodalla on monia käyttötarkoituksia: sitä voi käyttää pesuaineena, myös hiustenpesussa. Näin säästyy rahaa eikä tarvitse ostaa kaikenlaisilla kemikaaleilla kuorrutettuja saippuoita.

Hella puhtaaksi sokeripalalla

Hellan reunukset saa kätevästi puhdistettua, kun hankaa niitä sokeripalalla.

T-paidasta ekokassi

Leikkaa vanhasta t-paidasta hihat pois ja ompele neliöstä ekokassi. Tukevat kahvat saat, kun avaat hihat ja ompelet pitkulat yhteen.

Margariinirasia

Tyhjää margariinirasiaa pystyy hyödyntämään monella tavalla. Rasia on esimerkiksi kätevä monenlaisessa säilytyksessä ja pakastuksessa, ei siis tarvitse ostaa kaupasta erikseen muovisia pakastusrasioita.  Ja rasiat voi koristella oman mielensä mukaan niin ei tarvitse katsella jääkaappia, joka on täynnä samanlaisia margariinirasioita.
Rasiat toimivat myös oivana astiastona piknikillä. Samassa pakkauksessa on niin soppa-astia kuin voileipälautanen (kansi)!

Kahvinkeitin uusiokäyttöön

Kahvinkeittimen suodatinosasta saa hyvän apuvälineen idätykseen.  Näin idätys helpottuu, ei tarvitse sähläillä harsojen kanssa kun vesi valuu itsekseen suodatinosan läpi.

Peltipurkeista kenkäteline

Isoista suola-/maustekurkkutölkeistä saa rakennettua persoonallisen kenkätelineen. Purkit voi maalata haluamallansa värillä ja sitten kiinnittää ruuvein ja mutterein yhteen esim. pyramidimuodostelmaan.

Osta ympäristömerkittyä

Kun jotain on pakko ostaa – kuten vaatteita, wc-paperia ja saippuaa – niin osta ympäristömerkittyä. Pohjoismainen ympäristömerkki ja EU:n ympäristömerkki takaavat että ostoksesi on ympäristön kannalta parhaiden joukossa muihin vastaaviin tuotteisiin verrattuna.

Uusi hella putsaamalla

Sen sijaan, että ostat uuden hellan kun vanhan säädinnupit menevät ryönäisiksi, irroita nupit veitsellä, liota ja jynssää puhtaiksi. Hella näyttää taas kuin uudelta!

Vaipattomuusvinkki

Pissata vauvaa lavuaariin aina heräämisen jälkeen ja vaipanvaihdon yhteydessä. Säästyt pyykiltä. Ja kestovaippaile!

Nenäliinat lakanoista

Vanhoista lakanoista ja kulahtaneista t-paidoista saa palasiksi leikkelemällä hyviä kestonenäliinoja – pehmeämpää ja nenäystävällisempää kuin kertakäyttönenäliinat! Kestonenäliinat voit pestä ja käyttää aina uudelleen, ja pirteän väriset ja kuviolliset versiot ilahduttavat flunssan kourissa.

Pakkasta jääkaappiin

Kovalla pakkasella voi parvekkeella jäädyttää muovipulloissa vettä. Kun ne laittaa jääkaappiin sulamaan, säästyy sähköä – ja tulee käytettyä ulkoilman kylmyyttä jääkaapissa. On lisäksi melko vaivatonta 🙂

Hyödynnä jälkilämpö

Uuni kannattaa jättää jälkilämmölle ruuanlaiton loppuvaiheessa (viimeiset 5-10 min). Ei mene sähkö hukkaan.

Vihkot uudelleenkäyttöön

Kannattaa tehdä muistiinpanot vanhoihin vihkoihin, joihin on jäänyt tilaa. On hauskaa lueskella vanhoja juttuja, eikä tarvitse ostaa uutta paperia!

Luontolook

Säästä vettä ja sähköä: lopeta sääri-, kainalo- ja partakarvojen ajelu. Jos luonnollinen look ei miellytä, vaihda ainakin sähkökäyttöiset karvatrimmerit vanhaan kunnon partaveitseen tai vaihtoterälliseen käsikäyttöiseen höylään.

Hätäpesupussi kestohedelmäpussista

Onko pesupussisi kateissa, ja rintaliivit likaiset? Ei hätää! Jos kunnon ekokuluttajana käytät kestohedelmäpussia, voit täyttää sen pesua varten ns. hienopyykillä. Pussi kunnon vetosolmulla kiinni, ja koko roska koneeseen pyörimään. Puhdistuu sekä pyykit että pussit.

Kestohedelmäpussit

Potuttaako kaupassa vihannesten pakkaaminen muovipusseihin? Hanki esimerkiksi luontokaupasta kestohedelmäpussi, tai ompele se vanhasta valoverhosta. Kun pidät kertohedelmäpussia mukanasi, et tarvitse muovipussia hedelmä- tai vihannesosastolla.

Säästä sähköä ruuanlaitossa

Syö paljon elävää ravintoa eli kasviksia raakana. Näin et tarvitse sähköä ruuanlaittoon, ja kasvisten vitamiinitkin säilyvät paremmin.

Vaihtoehto shoppailurundille

Kaverin vaatteet näyttävät aina kivemmilta kuin omat vanhat. Järjestäkää kaverien kanssa vaatteidenvaihtoiltoja ja vaihdelkaa keskenänne vaatteita sen sijaan että ostaisitte aina uusia.

 

Vieraskorean pelastus

Onko äitisi tulossa käymään, ja vessanpytty löyhkää jo naapurinkin puolelle? Tilanteen voi pelastaa pesemällä pytyn etikan ja saippuan seoksella. Jos aikaa on, voit viimeistellä työn laittamalla pytyn taakse puolikkaan kahvikupillisen soodaa, joka syö hajuja. Kun vielä lisäät vessan varustukseen kunnolliset, tukevat tulitikut, ei kukaan arvaa sinun olevan sotkuinen porsas.

Tee-se-itse -kestositeet

Jos suosit kankaisia kestositeitä kertakäyttöisten kuukautissuojien sijaan, saatat tarvita niitä useammankin kappaleen. Siteitä on helppoa ommella itse, ja niihin saa mainion kaavan siivellisestä kertakäyttösiteestä. Siivekkeitä pitää jatkaa hiukan, jotta niihin saa ommeltua nepparin ja side pysyy kunnolla paikallaan.

Side koostuu monesta kangaskerroksesta. Päälliskankaaksi sopii vettä imevä puuvilla, esimerkiksi vanha t-paitakangas. Sisään laitetaan esimerkiksi froteeta ja muita hyvin imeviä kankaita pari kerrosta. Niiden alle tulee kosteussulkukangas, esimerkiksi vanhasta sadetakista. Kaikkein alimmaisena on hyvä olla jämäkkä puuvillakangas, joka pitää siteen muodossaan. Reunat kannattaa huolitella siksak-ompeleella tai saumurilla.

Mustat sukat

Ostan vain mustia sukkia. Näin ei haittaa, vaikka pyykkikone söisi niistä puolet, aina löytyy tarpeeksi kelvollisia pareja.

Jugurttipurkin jämät

Litran jogurttipurkin pohjalle jää usein jogurttia, jota ei saa purkista ulos. Purkin voi onneksi halkaista kahtia ja jämät syödä suoraan purkin pohjalta. Puolikas purkki on myös kokonaista helpompi pestä kierrätyskelpoiseksi.

Pese vain oikeasti likaiset vaatteet

Vaatteita ei tarvitse pestä joka käytön jälkeen, sillä ne kuluvat pyykissä ja pesu kuluttaa toki myös vettä ja energiaa. Välillä tahrojen poistaminen riittää, ja usein tuulettamallakin voi saada vaatteille jatkoaikaa. Jotkut materiaalit, kuten villa puhdistavat jopa itse itseään kun niitä tuulettaa.

Hanki samanmoisia kavereita

Ystävysty itsesi kokoisen ihmisen kanssa, jolla on hyvä vaatemaku. Jos tarvitset uusia vaatteita, voit vaihtaa tai lainata. Eri kokoisten ihmisten kanssa voit puolestaan kierrätellä ja pummia koruja, asusteita, kravatteja ja muita sellaisia pikkujuttuja, joita ei välttämättä tarvitse kaiken aikaa.

Vaihda kännykän kuoret

Toimivaa kännykkää ei tarvitse vaihtaa uuteen vain sen takia, että se näyttää ulkoa päin aikansa eläneeltä. Moniin malleihin voi ostaa uudet kuoret kuluneiden tilalle. Pelkkien kuorien vaihtaminen kuluttaa julmetusti vähemmän luonnonvaroja kuin elektroniikan uusinta. Jos malliisi ei ole saatavissa uusia kuoria, voit itse tuunata puhelinta maalaamalla ja liimailemalla kuoreen (mielellään kimaltavia) tarroja.

Kuoria kannattaa bongailla myös kirppareilta!

Huijaa lihansyöjää

Onko vieraaksesi tulossa lihansyöjä, etkä tiedä, mitä tulijalle pitäisi tarjota? Ei hätää! Useat soijatuotteet muistuttavat erehdyttävästi kehnoa makkaraa, ja jos ehdit väsätä keittoa, voi paistetun jauhelihan korvata juureslihasopasta mainiosti tummalla soijarouheella. Lihansyöjä saattaa väittää muuta, mutta pärjää kyllä mainiosti muutaman tunnin ilman kunnon veristä ateriaa. Varmista kuitenkin, ettei vieraallasi ole soija-allergiaa.

Sukkahousupelastus

Jos työsi vaatii luovuutta, pidä työpöydän laatikossa vanhoja sukkahousuja. Hädän tullen ne löytyvät helposti, ja pelastavat tilanteen kuin tilanteen. Kaikkien varasukkisten ei tarvitse olla reikäisiä ja hylättyjä, sillä saattaahan olla, että omasi rikkoutuvat kesken päivää ja varasukkahousut pääsevät palvelemaan sinua ihan alkuperäisessä tarkoituksessaan.

Opiskele, kulutat vähemmän

Opintojen aloittaminen karsii tehokkaasti turhaa kulutusta, sillä opiskelijan ilot kumpuavat railakkaasta opiskelijayhteisöstä sekä tiedon tulvasta täyden jää- ja vaatekaapin sijaan. Jos rahoitat opintojasi käymällä töissä, ei aikaa shoppailuun ei juuri ole. Jos taas et, niin opintotuen taso takaa harkitut valinnat.

Laita kirjat kiertoon

Kierrätys on opintojen äiti. Koulukirjat kannattaa kurssin päätyttyä antaa eteenpäin kaverille tai vaikka kaupata niitä koulun ilmoitustaululla. Myös kaverin luentomuistiinpanot on hyvä kopioida ja laittaa kiertoon – edellyttäen, että käsiala on riittävän siivoa. Esseiden ja tenttivastausten kierrättämisessä kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä kummallinen samankaltaisuus kaverin vastausten kanssa kyllä ennen pitkää huomataan…

Älä vie turhakkeita tuliaisiksi

Jos olet lähdössä kyläilemään, älä ainakaan vie tuliaiseksi mitään turhaa roinaa. Löyhkäävät kynttilät voivat aiheuttaa isäntäväelle jos minkälaisia kohtauksia, eivätkä he välttämättä arvosta näppärää elektronista valokuvakehystäkään tai tosi rumaa vaasia. Vie ruokaa, vaikka jotain herkuntapaista. Se kelpaa jollekulle aivan taatusti. Jos kyse on suuremmasta juhlasta, voit kysyä isäntäväeltä etukäteen, jos voisit omilla tuomisillasi vaikka osallistua jälkiruuan valmistukseen.

Tee oma muovailuvahasi

Ahdistaako? Kokeile muovailua, se on terapeuttista! Vahan voi valmistaa itse. Siihen tarvitaan 0,5 l kiehuvaa vettä, 0,5 l vehnäjauhoja, 2 dl suolaa, 2 rkl öljyä ja 1,5 rkl alunaa – alunaa saa apteekista, ja sitä käytetään mm. deodoranttikivissä, aika siedettävää tavaraa siis. Jos haluat kivan väristä vahaa, sekoita joukkoon myös teelusikallinen tai pari karamelliväriä. Sekoita kuivat aineet kiehuvan kuumaan veteen, vaivaa tasaiseksi ja päästä luovuutesi valloilleen. Vaha säilyy kannellisessa astiassa.

Talvella kannattaa tietenkin muovailla lumesta, jos sellaista sattuu ympäristössä olemaan…

Rauha julkisiin kulkuvälineisiin

Julkisissa liikennevälineissä kuulee usein musiikkia, joka vuotaa vieressä istuvan korvalapuista. Jos alat laulaa mukana, säätää hän todennäköisesti volyymiä hiukan hiljemmälle, tai sitten kaikki muutkin kanssamatkustajat saavat osansa instant-performanssista epämääräisen jyskytyksen kuuntelemisen sijaan. Mikä arkinen elämys!

Rasvaa ketjuihin!

Liikenteessä tulee joskus vastaan kitiseviä polkupyöriä. Tästä harmillisesta melusaasteesta pääsee eroon, kun pysäytät ajajan ja pyyhit huolella ajokin ketjut oikein kunnolla rasvatulla rätillä. Auton hiljentäminen on puolestaan hankalampaa, ja vaatii usein diplomaatin tai liikennekampanjoitsijan taitoja.

Kaunis koti siivoamatta

Jos vihaat siivoamista, suosi valaistuksessa kynttilöitä. Pehmeä valo säästää sähköä, ja häivyttää villakoirat nurkista. Kun tilanne menee mahdottomaksi, sammuta valot kokonaan tai tartu imuriin.

Huonekasvien onneksi

Jos huonekasvisi nuupahtelevat, kasteleminen saattaa auttaa. Kasteluvedeksi kelpaa esimerkiksi pottujen keittovesi, joka muuten tulee hulautettua pois. Vesi kannattaa jäähdyttää ensin, muuten kasvisi nuokkuvat entistä hurjemmin. Myös kartonkipakkausten huuhtelemisessa käytetty vesi sopii kasteluvedeksi, jos pakkaus ei ole ollut kovin likainen.

Siivoa, älä osta uutta!

Jos kotisi kaipaa sisustussuunnittelijaa, ei kannata ensimmäisenä tarttua mööpelifirman kataloogiin. Käy läpi kotisi tavarat, laita tarpeeton kiertoon, siivoa kunnolla ja vaihda vaikka huonekalujen järjestystä. Kotisi muuttuu taatusti viihtyisämmäksi.

Asu kimpassa

Onko kämpässäsi liikaa lämmitettäviä neliöitä? Siinä menee helposti energiat hukkaan. Hätä ei ole tämän näköinen, voit ottaa suureen asuntoon kämppiksen. Mikäli olet parisuhdeihmisiä, voit säästää lämmityksessä nukkumalla kahdestaan.

Laula muualla kuin suihkussa

Kun menet suihkuun, ei kannata alkaa laulamaan pitkiä aarioita. Valitsemalla lyhyemmän lurituksen säästät vettä. Jos taas pidät oopperasta tosi paljon, kokeile kylmää vettä. Saatat löytää sisäisen sopraanosi.